Les pedres: solució al canvi climàtic!

Fotografia d'un bosc d'avet de douglas al Montseny

Ens haurien de sorprendre les conclusions a les que han arribat un grup d’investigadors de la universitat de Califòrnia? Vegem.

Partint de la certesa que el creixement dels arbres es veu afavorit pel nitrogen (N) contingut al sòl i de que, en conseqüència, a major absorció de N major creixement, podem afirmar que a major aprofitament del N del sòl la capacitat per absorbir diòxid de carboni (CO2) de l’atmosfera s’incrementa.

És a dir, si els arbres poden tenir accés a més N, poden conduir a un major emmagatzematge de carboni al sòl i per tant reduir la quantitat de CO2 present a l’aire.
Cal, per tant, deixar de considerar el N atmosfèric com l’únic capaç de limitar les emissions de carboni a l’atmosfera i començar a pensar en com les roques poden reduir l’impacte del canvi climàtic?

Fins no fa gaire es pensava que l’única forma de que el N entrés al ecosistemes era des de l’atmosfera, dissolt en l’aigua de la pluja o assimilat per plantes i éssers vius.
La clau rau en obtenir prou N per facilitar el màxim desenvolupament dels vegetals, i és aquí on prenen importància les roques sedimentàries ja que aquestes aporten una major quantitat de N.

Com que el N s’allibera lentament, ajuda a mantenir la fertilitat a llarg termini dels boscos. Les dades resultants de l’estudi dut a terme, revelen que la quantitat de carboni emmagatzemat en sols forestals derivats de roques riques en N dobla la d’aquells sols pobres en aquest element en els boscos del nord de Califòrnia.
A més cal remarcar que la productivitat dels boscos que creixen en roques riques en N és aproximadament d’un 50% superior al que creixen sobre roques pobres en N.

Suposant que es confirmés aquest comportament en el boscos d’arreu del món, estaríem davant d’una troballa que podria fer que canviessin les estimacions previstes pel futur climàtic del planeta?

Si voleu saber-ne més consulteu el numero de setembre de la revista “Nature”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s