Tenim un problema: la Xinxa dels Pinyons

Individu trobat a Mas Quintanes (Les Masies de Voltregà) el 30 de novembre de 2011. Foto: Manel Vicente Espliguero

Silvicultors i productors de pinyons tenen motiu per estar preocupats. El motiu és l’arribada a Europa d’una nova espècie invasora que pot trobar el paradís a les nostres pinedes. Es tracta d’un insecte que en estat adult, s’alimenta de la saba d’aquests arbres i, en estat larvari, del seu fruit: el pinyó.

El Leptoglossus occidentalis és un heteròpter introduït des de Nord-Amèrica, documentat per primera vegada a Itàlia el 2001. Des de llavors s’ha comprovat la seva presència a l’arc que formen el nord d’Itàlia, Eslovènia i Croàcia, però en els darrers anys s’ha constatat que l’àrea de distribució s’està ampliant a gran velocitat. La seva presència està citada al Regne Unit el 2007 i a França el 2006, on ara és àmpliament estesa.

La Península Ibèrica no queda al marge ja que ha estat documentada els darrers quatre anys en llocs tant distants com Jaén, Madrid, Múrcia o Saragossa.

En terres catalanes fou documentat per primer cop a l’Anoia l’any 2003 i en els darrers anys l’han identificat al Montseny i Collserola (2007), Sant Llorenç del Munt i Girona (2008) i a Tarragona i Pallars Sobirà (2009).

Els experts alerten sobre la possibilitat que la presència d’aquest insecte esdevingui devastadora en boscos de pins, la seva espècie predilecta, però tot indica que pot afectar altres espècies de coníferes ja que ha estat detectat sobre avets, ginebrons o cedres. Malgrat tot aquesta espècie és polífaga, podent adaptar-se a les angiospermes, fet que la fa molt perillosa ja que les espècies pertanyents a aquest grup són molt comunes.

Les Xinxes dels Pinyons fan entre 1 i 2cm en estat adult. Se les pot reconèixer fàcilment pel tercer parell de potes amb les tíbies aixafades i franges blanques i negres als costats del tars foliar. Veure foto. A la nostra latitud pot donar dues o més generacions per any.

Als EUA la plaga redueix en un 40% la viabilitat de plançons de pi i en un 80% la germinació dels pinyons. Les dades preocupen per sí soles.

Els experts recomanen eliminar els individus tant bon punt són detectats. Jo recomano a més comunicar-ho a organismes com el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) o el Consorci Forestal de Catalunya (CFC). Si es viu prop d’una zona on el Leptoglossus occidentalis s’hagi instal·lat, és fàcil trobar-lo. A l’hivern busquen estar protegits del fred amagant-se entre la llenya o les persianes.

Tot i que no se sent a parlar gaire, crec que podem estar davant d’una plaga molt seriosa que no afectaria només els productors de pinyons o fusta de coníferes, sino els ecosistemes amb presència d’aquests arbres, que a les nostres contrades representa la gran majoria del terreny forestal.

Veurem què en fan al respecte els nostres governants, més pendents, darrerament, d’afers poc vinculats a l’explotació dels recursos forestals i al manteniment dels ecosistemes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s