Siguem coherents amb Collserola

Tram del VAO en construcció prop del Coll de Montcada. Font: Territori, observatori de projectes i debats territorials de Catalunya. Foto: Moisès Jordi

El Turó de Montcada (273m), situat a les envistes de Barcelona, a l’extrem nord  de la Serra de Collserola, forma part del Parc Natural des de la seva declaració l’octubre de 2010.

Entre aquest apèndix natural i la pròpia Serra s’interposa la colossal infraestructura de la C-58, a la qual cal afegir el vial per VAO (vehicles d’alta ocupació), que properament quedarà enllestit. Una infraestructura que preveia la construcció d’un connector biològic entre ambdós espais naturals que, ai las, no es veu per enlloc. Què està passant?

La declaració d’impacte ambiental del carril VAO data de maig de 2007, però no es va publicar al DOGC fins el gener de 2011, quan ja feia dos anys de la data d’inici de les obres!

Es podria haver aprofitat, per exemple, l’estructura del nou pont de la carretera del Cementiri de Collserola per acoblar-li aquest pas verd, tal i com suggeria el Consorci del Parc. No ha estat així. Aquest connector biològic va quedar fora del pressupost sense cap més explicació de la llavors Conselleria d’Obres Públiques.

La connexió dels espais naturals propers a l’àrea metropolitana és un tema de difícil solució. Mentrestant presenciem una, cada vegada més gran, fragmentació dels hàbitats a mesura que les infraestructures i les ciutats creixen.

Quin sentit te ampliar els límits de Parc Natural fins el Turó de Montcada i després aïllar-lo de l’àmbit de la resta de la reserva natural? Potser fou la contrapartida per negociar amb alguns ajuntaments l’exclusió de determinades zones de peu de mont (per poder ser requalificades com a sòl per equipaments), mantenint el nombre d’hectàrees “protegides” de la superfície del Parc Natural?

Fa dies que li dono voltes al cap.

Un pensament sobre “Siguem coherents amb Collserola

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s