Unescocat publica l’inventari del patrimoni cultural immaterial del Montseny

Ramaderia extensiva: sistema tradicional de pasturatge. Foto: http://www.unescocat.org

En 2006 va entrar en vigor la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Aquesta té com a objectius la preservació, protecció, transmissió i revitalització del patrimoni cultural immaterial de tots els pobles del món, davant la constatació que està desapareixent a un ritme accelerat, com és el cas, des del meu punt de vista, del territori català.

Aquesta convenció es refereix als àmbits de la cultura popular i tradicional, el patrimoni etnològic i el folklore: tradicions i expressions orals, arts de l’espectacle, usos socials, rituals i actes festius, i per últim, coneixements i usos relacionats amb la natura i l’univers.

El Centre UNESCO de Catalunya en col·laboració amb la Fundación Biodiversidad, va posar en marxa el projecte d’inventariar el patrimoni cultural immaterial de la Reserva de la Biosfera del Montseny. L’elecció de l’única reserva de la biosfera de Catalunya fou coherent, atès que la seva raó de ser és la promoció d’un desenvolupament sostenible, és a dir, reconciliar la conservació de la diversitat biològica i cultural amb el desenvolupament social i econòmic (sense excedir els límits de càrrega dels ecosistemes), repercutint, doncs, en la millora de la qualitat de vida de les persones.

L’inventari del patrimoni cultural immaterial del Montseny s’ha confeccionat a partir del treball de camp realitzat durant un any per un equip de tres persones (una antropòloga, un historiador i un ambientòleg) que han recorregut el territori, han parlat amb més d’un centenar de persones i han participat en moltes de les activitats que s’hi han dut a terme.
Parlant amb el cor, sóc del parer que, mantenir el patrimoni cultural immaterial és de gran importància. Deixar perdre aquest tresor seria una llàstima. Però pensant amb el cap, tinc clar que pot contribuir a aconseguir el desenvolupament sostenible a que faig referència. Naturalment, caldrà que els organismes competents, en facin un ús adequat de la informació recollida per aquest projecte.

Ara per ara us convido a visitar la web del Centre Unesco de Catalunya i delectar-vos amb els continguts de l’inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny. Coneixereu tradicions, rituals, llegendes, feines i molt més, explicades amb tot detall. Un patrimoni, en alguns casos, al caire de la desaparició. Tant de bo fos possible estendre aquest inventari a tots els racons del nostre país i del món sencer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s