Sequera!

Aquest post l’iniciem amb l’anhel que aviat quedi desfasat. Malauradament, però, la tendència climàtica, fa que aquest sigui un tema cada cop més d’actualitat.

% de la precipitació acumulada respecte la mitjana climàtica d’agost de 2012. Font: Meteocat

Els darrers informes de l’IPCC (Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic) evidencien que el canvi climàtic està accentuant la freqüència d’esdeveniments climàtics extrems, com la sequera, a la conca mediterrània. La sequera que enguany estan patint els boscos porta associats efectes encara més greus que els que podem observar des de fa unes setmanes, com l’assecament de fulles o mort d’arbres, i l’empobriment paisatgístic. Segons alerta el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), aquesta manca d’aigua durant períodes de temps perllongats fa disminuir la producció i qualitat de les llavors en pins, alzines i roures. Sense llavors, la regeneració natural dels boscos després de pertorbacions, com els incendis forestals, pot ser pràcticament impossible. Això comporta, de retruc, una reducció de la font d’aliment de moltes espècies animals. Tot l’ecosistema surt perdent.

D’altra banda, la manca d’una gestió forestal adequada orientada a reduir la biomassa, molt abundant i seca en aquests moments, fa augmentar el risc d’incendis.

Els efectes de la manca de pluja ja eren evidents en rouredes i alzinars a principis d’agost. Foto: Xavier Coll

Pel que fa al futur immediat, es preveu un hivern difícil per espècies com el pi roig, l’alzina, les fagedes o els roures, que, debilitats, poden ser atacats per plagues de fongs o malalties, i hauran de resistir les ventades de tardor en pitjors condicions.

Els climatòlegs coincideixen en el pronòstic: un augment en el nombre de períodes secs com l’actual, cosa que ens fa témer que està arribant la fi del paisatge forestal de casa nostra tal i com el coneixíem fins ara, amb l’expansió de les espècies que es poden adaptar a les noves condicions climàtiques en substitució de les menys adaptables.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s